Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter senaste tidens oroligheter har polisen ökat sin närvaro på Söder i Helsingborg. Foto: Simon Melin/SVT

Företagare i Helsingborg utpressas av kriminella: ”Det finns mörkertal”

Uppdaterad
Publicerad

För att komma åt problemet med företagare som utpressas av kriminella har polisen i Helsingborg satsat på att vara mer synlig på Söder. Men trots det är det fortfarande svårt att få invånarna att prata och det finns ett mörkertal, enligt polisen.

Tidigare i år släppte branschorganisationen Företagarna en rapport som visade att varannan företagare har varit utsatt för brott de senaste fem åren. En tredjedel av dem väljer att inte ens anmäla brottet.

För att komma åt denna problematik har polisen i Helsingborg satsat på mer synlig poliser på Söder, där företagare under åren utsatts för just utpressning. 

– Det som skiljer Söder från övriga Helsingborg är att det ligger väldigt mycket verksamheter här och vi ser tecken på att det är brottslighet kopplat till det i form av utpressningar, säger Jacob Åkesson, polisens gruppchef på Söder.

”Vi försöker bygga relationer”

Men trots detta är det fortfarande svårt att få invånarna att prata med polisen. Många gånger finns det både kulturella och språkliga hinder som gör att polisen aldrig kontaktas vid brott.

– Vi försöker bygga relationer med dem, vi vill att de ska kontakta oss när de bevittnar ett brott eller blir utsatta.

Se mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.