Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du biträdande rektor för Högastenskolan berätta om trafiksituationen. Foto: Adam Ihse/TT

Många fortkörare utanför Högastenskolan i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Denna vecka är det skolstart för många barn och ungdomar runt om i landet. På Planteringsvägen utanför Högastenskolan kontrollerades fordonstrafiken i början på sommaren och det visade sig att majoriteten – hela 60 procent – körde för fort.

– Stora siffror, det förvånar mig lite, säger biträdande rektor Åke Roslund på Högastenskolan.

I slutet på maj i år så undersökte Riksförbundet M Sverige, en konsumentorganisation för bil- och trafikfrågor, hastigheten för fordon utanför flera av landets skolor. Det visade sig att totalt 49 procent av förarna höll för hög hastighet när de kontrollerade hastigheten utanför 18 grundskolor på 16 orter över hela landet.

Rektorn: ”Trafiken har ökat”

På Planteringsvägen utanför Högastenskolan är det 30 kilometer i timmen som gäller och där körde hela 60 procent av fordonstrafikanterna för fort. Vilket är mer än snittet för kontrollerna runt om i Sverige.

– Trafiken har ökat men det är svårt att säga om bilisterna kör fortare i dag än för tio år sedan men definitivt en trafikökning, säger Åke Roslund.

Mätningarna genomfördes vid skoldagens början mellan klockan 07:30 och 08:30.

Hör Åke Roslund berätta mer om trafiken utanför Högastenskolan i klippet ovan.

Fordon som körde för fort i hela landet

• 31 % av busschaufförerna

• 50 % av personbilarna

• 54 % av lastbilarna

• 68 % av taxichaufförerna

Källa: Riksförbundet M Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.