Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Weréen och Emil Jonasson hyr ut kanoter till turister i Ängelholm. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Så ska laxen få vandra och turisterna strömma till Rönne å

Uppdaterad
Publicerad

Tre vattenkraftverk i Klippans måste väck. Sedan behöver kommunerna bli bättre på att samverka med varandra. Så ska Rönne å och Ringsjön bli en magnet för naturturister. Det framkommer i en ny förstudie.

De tre kraftverken i Rönne å hindrar i dag vandrande fisk från att simma uppströms och nå till fram till Ringsjön för att reproducera sig.

I början av året lämnade Klippans kommun, som äger kraftverken, in en ansökan till mark- och miljödomstolen för att kunna riva dem.

När kraftverken väl är borta inom några år är flera kommuners förhoppning att fler fiske- och naturturister ska lockas till området.

– Att kraftverken monteras ner är en förutsättning för att kunna utveckla fisketurismen, men det ger också nya möjligheter att paddla i mer forsande vatten utmed den här sträckan, säger Malin Tan, projektledare för Rönne å och Ringsjön.

Mer än bara fiske

Under ett par års tid har kommunerna, med hjälp av EU-medel, kartlagt möjligheterna för att satsa på naturturism i området.

Nu är en förstudie färdig.

I starten av projektet var visionen att Rönne å skulle bli en destination för just laxfiske – men den har omdefinierats.

– Visionen har breddats till att omfatta naturturism i en bredare bemärkelse. Där är fisket en del, men det kan också handla om vandring, cykling, paddling och mycket annat, säger Malin Tan.

Information bör samlas

Fler rastplatser och möjligheter att parkera och gå på toaletten behövs, enligt förstudien.

Därtill behöver kommunerna bli bättre på att samverka över gränserna.

– Det finns pärlor överallt med vi har svårt att samla ihop informationen. Vi behöver bli en samlad destination där vi bortser från kommungränser, säger Malin Tan.

Samtidigt framhålls vikten av att turistandet sker hållbart.

– Vi vill inte exploatera natur med höga naturvärden så att vi skadar dem. Här är det viktigt att hitta balansen, att vi informerar turister om vart vi vill att de ska ta sig och hur de ska bete sig när de väl kommer dit, säger Malin Tan.

EU-pengar bakom satsningen på Rönne å

2019 fick Klippans kommun 20 miljoner kronor från EU:s Life program. Pengarna ska användas för att ta bort tre kraftverk längs ån och återställa ett fritt flödande Rönne å med ett rikt djur- och naturliv.

I samband med detta tilldelades även Ängelholms kommun 1,7 miljoner kronor via EU:s stödprogram Leader och den Europeiska havs – och fiskerifonden gör att göra an förstudie för att undersöka möjligheten att utveckla fisket och besöksnäringen i området. Nu är en förstudie färdig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.