Sofie, Nelia och Novalie Gustavsson tänder ett ljus för barnens farfar på alla helgons dag. Foto: Johanna Olofsson/SVT

Många samlades på kyrkogården i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Allhelgonahelgen är den tid på året där många tar sig tid att besöka sina nära och käras sista viloplats. Trots restriktioner och påbud om social distansiering ville många tända ett ljus för sina döda.

Kyrkogården i Landskrona var välbesökt på alla helgons dag. Detta trots att församlingen erbjudit sig att tända ljus åt alla som inte kunde ta sig dit.

– Jag tror att det är ett extra svårt år för oss alla. Ensamhet är inte bra för oss, säger Malin Pihlgren, präst i Landskrona församling.

Hon menar att allhelgonahelgen i år troligtvis är både viktigare och tyngre än vad den brukar vara.

– Vi har drabbats av någon slags sorg över att livet inte är så förutsägbart som vi har trott. Många har ju extra, tragiska dödsfall och då blir ensamheten ännu större när man inte får ses, inte umgås och inte kan kramas, säger Malin Pihlgren.

Tänder ljus för farfar

Systrarna Nelia och Novalie Gustavsson hann aldrig träffa sin farfar. Tillsammans med sin mamma besöker de farfars grav för att tända ett ljus på alla helgons dag.

– Man blir lite ledsen, fast inte jätteledsen, säger Novalie Gustavsson.

– Han gick bort när han var väldigt ung så idag tänker vi på honom, säger deras mamma, Sofie Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.