Många unga far illa av isoleringen – så stöttar Svenska kyrkan i Perstorp

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan är i vanliga fall en samlingspunkt för ungdomar i Perstorp. Men på grund av pandemin har kyrkan fått ställa om.

– Många befinner sig i nöd. Att stänga helt har aldrig varit ett alternativ, säger kyrkoherde Pernilla Håkansdotter Olsson.

Före pandemiutbrottet brukade varje vecka mellan 60 och 80 unga söka sig till Svenska kyrkans församlingshem i Perstorp.

En kväll i veckan var parkeringsplatsen full med epatraktorer och ungdomar. Peo Eriksson, 19, är en av de trogna besökarna.

– Det är bra här. Vi brukar fika, spela spel, umgås, säger han.

Mår dåligt av distansstudier

Peo Eriksson pluggar till svetsare och går sista året på gymnasiet. All undervisning sker numera på distans. Men att läsa till ett praktiskt yrke framför skärmen funkar inte, säger han.

– Jag går bara hemma, jag gör ingenting längre, säger han.

I och med pandemin har de stora gruppträffarna i kyrkan fått ställas in.

Viss kontakt med kyrkan har Peo ändå kvar. Han och församlingspedagogen Mikael Andersson hörs via telefon.

– Vi snackar mest bilar, säger Peo.

Försöker möta unga enskilt

Från att ha mött stora ungdomsgrupper varje vecka har Mikael Andersson och hans kollegor fått tänka om. Nu håller de kontakten med de unga på andra sätt.

– Vi träffas i små grupper, utomhus eller i stora lokaler. Jag ringer väldigt många ungdomar för att kolla läget och vi håller kontakten via sociala medier. Ungdomarna skriver ofta till oss.

– Våra enskilda samtalstider är fullbokade. Många mår inte alls bra. Det går inte en dag utan att jag får frågan när vi öppnar igen, säger Mikael Andersson.

I klippet kan du höra hur Svenska kyrkan ställt om verksamheten för att hålla kontakten med ungdomar under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.