Foto: Mikael Nilsson

Mannen bakom krogdramat i Ängelholm dömd på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Den nu 25-årige mannen dömdes till utvisning efter dramat på krogen 19hundra i Ängelholm 2018. Men utvisningen kunde inte verkställas och mannen döms nu för att ha brutit mot sin anmälningsplikt.

Händelsen på kvällen den 22 oktober 2017 väckte stor uppmärksamhet i hela landet. Den då 21-årige mannen kastade så kallade molotovcocktails genom en ruta på en krog i Ängelholm. Han bar ett blinkande midjebälte, som uppfattades som ett bombbälte men senare kom att visa sig vara ett massagebälte, samt en större kniv.

Handlingarna bedöms inte ha varit riktade mot någon speciell person men syftet tros ha varit att skrämmas. Mannen hade även uttryckt sympatier för terrorgruppen IS.

Brutit anmälningsplikten: ”Var förkyld”

Han dömdes senare för en rad brott till ett och ett halvt års fängelse och utvisning. Mannen släpptes ur fängelse i augusti 2019 men på grund av det politiska läget i hans hemland Syrien har inte utvisningen kunnat verkställas. Därför beslutade Migrationsverket istället att mannen ska anmäla sig fem gånger i veckan hos polisen i Ängelholm enligt lagen om särskild utlänningskontroll.

Men det har han inte skött, enligt en ny dom.

Vid tre tillfällen under förra året ska han ha låtit bli att anmäla sig. Själv säger han att det beror på att han var förkyld. Han döms nu till villkorlig dom och böter.

Såhär rapporterade SVT efter händelsen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.