Foto: SVT/TT

Maria Nilsson (C) om oron: Mångfald gynnar kvalitet

Publicerad

Hon förstår oron men tror att valfriheten på sikt är bäst för både de gamla och de anställda. Maria Nilsson (C), ordförande för vård- och omsorgsnämnden, försvarar den omdiskuterade privatiseringen.

Personalen flyr de två privata vårdbolag, Attendo och Vardaga, som snart tar över fyra vårdboenden – Pålsjö Park, Valltorp, Bergaliden och Jordbodalen. Det berättade SVT Nyheter Helsingborg i går.

95 personer av totalt 250 vill inte jobba kvar på sitt vårdboende när det går över i privat regi. Det är mer än var tredje, 38 procent. På tre av vårdboendena försvinner nästan hälften av personalen.

Det är framför allt undersköterskor som väljer att stanna kvar i kommunen.

”Ingenting som överraskar mig”

Men Maria Nilsson (C) är inte förvånad.

– Det är viktigt att kunna välja var man vill jobba. En del vill stanna kvar hos en privat arbetsgivare, andra vill stanna kvar hos kommunen. Det är ingenting som överraskar mig. Alla som vill stanna i kommunen får en tjänst inom vår verksamhet i vård- och omsorgssektorn.

Det finns en stor oro hos anställda, anhöriga och de äldre. Är privatiseringen värd det?

– Jag förstår att förändringar skapar en viss oro men tror att det på sikt är det bästa även för de enskilda äldre att ha mer än en utförare att välja mellan för de äldre och för personalen.

Hur blir det bättre för de äldre?

– Att man har mer än en utförare ger möjlighet att ha en tävlan och konkurrens om hög kvalitet och att man kan lära av varandra.  Det som är bra med mångfald är att man kan plocka det bästa hos olika och göra på olika sätt.

Kan ni garantera en hög kvalitet?

– Vi ställer jättehöga krav på vad de privata utförarna ska leva upp till och det är vårt ansvar att kontrollera att de klarar de kraven. Gör man inte det så har man inget berättigande. Det är viktigt att vi följer arbetet och det avser vi att göra.

Beslutet utlöste massiv protestvåg

Förra hösten släppte vård- och omsorgsnämnden nyheten att fyra vårdboenden skulle lämnas över till privat regi. Svaret blev en massiv protestvåg från de anställda och de anhöriga. Protestlistorna samlades på hög hos kommunen.

Du drev igenom det här mot folks vilja. Varför är privatisering så viktig för dig?

– Jag tror inte att det är emot allas vilja. Och jag är övertygad om att det är bra att mer än en utförare och utföra saker på olika sätt. Det gynnar kvaliteten.

Anhöriga berättar för SVT Nyheter Helsingborg att deras äldre blir oroliga och otrygga när så många av de väl kända anställda försvinner.

– Trygghet är a och o i alla verksamheter och jag förstår oron. Men det finns aldrig någon garanti för att alla i personalen på ett vårdboende blir kvar hela tiden på samma ställe, oavsett vem som driver det, säger Maria Nilsson.

Delade turer

Snart får de anställda scheman av sina nya arbetsgivare. Det finns en oro för delade turer. Fullmäktige i Helsingborg har tidigare beslutat att delade turer bara får finnas på vårdboende om de anställda uttryckligen önskar det.

Men politikerna för inte över det beslutet i sitt avtal med Attendo och Vardaga. Maria Nilsson tror att det löser sig ändå.

– Vi ställer krav på kvalitet men kan inte gå in och ha synpunkter på schemaläggningen. Men om man vill vara en attraktiv arbetsgivare som vill behålla sin personal, så kommer man inte med delade turer mot personalens önskan. Jag tror att arbetsgivarna inser att sådana scheman inte har någon framtid. Generellt är delade turer inte bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.