– Drönare är ett relativt nytt fenomen, men om det här har berott på ovana får utredningen visa, säger Erik Wildenstam, incidentsutredare vid Luftfartsverket. Foto: TT

Ängelholmsföretag tar drönartvist till högsta instans

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten om ifall det ska behövas tillstånd för att filma med drönare går vidare. Nu överklagar ett Ängelholmsföretag kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen.

En skånskmarknadsbyrå som filmar trädgårdar med drönare förbland annat tidningsreportage överklagar en tvist tillHögsta förvaltningsdomstolen.

Kammarrätten gick i sitt utslag inovember på Datainspektionens linje och slog fast att bolaget måste ha ettövervakningstillstånd. Kammarrätten krävde också att målet skulle prövas på nytt av lägre instans – men det överklagas alltså nu.

Viktigt för rättstillämpningen

I överklagan framförs att det är viktigt att rättsläget klargörs om huruvida en kamera placerad på en drönare som endast kan vidta kortare flygturer ska anses vara uppsatt på ett sådant sätt att den kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen.

Det handlar om hur lagen ska tillämpas på en helt ny teknisk lösning och den frågan har inte prövats i högsta instans tidigare, enligt överklagan. Det är viktigt att det avgörs, eftersom flertalet aktörer inom drönarindustrin ”svävar i ovisshet avseende gällande rätt”.

Monteras av

Avgörande för om lagen ska gå att tillämpa är bland annat om kameran är placerad ”med viss varaktighet” eller inte, och därför förs i överklagan ett resonemang om hur det fungerar i marknadsbyråns verksamhet: ”Efter flygturen monteras kamerorna av från drönarna och placeras i sina respektive kamerafodral.”

Inte några fordon

Kammarrätten, vars dom överklagas, jämför med kameror på fordon som anses uppsatta i lagens mening.

Men enligt marknadsbyråns överklagande räknas inte drönare som fordon – det gör bara ”anordningar på hjul, band, medar eller liknande som är inrättade huvudsakligen för färd på marken och inte löper på skenor”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.