Många barn har farit illa till följd av bristande arbetsledning och och tystnadskultur, anser Yasra Delpisheh, nytillträdd chef på socialtjänsten i Båstad. Foto: SVT

Medarbetare larmade om barn som for illa – inget hände

Publicerad

Krisen inom socialtjänsten i Båstad fördjupas. Nu framkommer det att ännu fler barn riskerat att fara illa på grund av socialtjänstens brister. SVT Nyheter har mött medarbetarna på socialtjänsten som slog larm.

Bara veckor in i sin nya tjänst fick socialsekreteraren Sara Hernandez i uppdrag att skriva en rapport om läget inom enheten för barn och unga i Båstad.

Det mynnade ut i en larmrapport som bland annat pekade på att socialtjänsten underlåtit att polisanmäla fall där man misstänkt att barn blivit misshandlade och sexuellt utnyttjade.

”Det var chockartat”

Rapporten listade en rad ärenden där barn riskerat att fara illa på grund av felaktig handläggning.

– Det var chockartat för mig också, säger Sara.

Sedan Sara Hernandez och hennes närmaste chef Yasra Delpisheh tillträdde sina tjänster under våren och sommaren har det varit turbulent. Fyra medarbetare har lämnat enheten.

– Nu arbetar vi både med nytillkomna ärenden och för att reda ut det kaos som pågått länge. Och det som hittills framkommit är bara toppen av ett isberg, säger Yasra.

De är båda mycket kritiska till att Saras larmrapport stannade någonstans i chefsleden – och att de behövde ringa politikern Thomas Nerd (S) för att kritiken skulle nå kommuntoppen.

Kritiserar ledningen

De senaste dagarna har de dessutom hittat ännu fler ärenden som de anser blivit felaktigt hanterade.

I ett aktskåp har de hittat en två år gammal orosanmälan, där det misstänks att en sjuårig pojke blir slagen i uppfostringssyfte. Ingen utredning genomfördes enligt dem.

I ett annat ärende har en 19-årig kvinna berättat att hon och en 10-årig lillebror blir kränkta och slagna av deras far och bröder. Våldet mot 19-åringen är av dödlig karaktär står det i rapporten. Socialtjänsten informerade föräldrarna – och därefter tystnade syskonparet.

Ärendet fick avslutas och barnen blev kvar i hemmet.

Många barn har farit illa till följd av bristande arbetsledning och och tystnadskultur, anser Sara och Yasra.

– Alla kan göra misstag, men jag trodde det fanns en ledning som ville ta tag i detta, säger Sara.

Ett syskonpar uppgav att de blev slagna av sina äldre bröder och pappa – men barnen lämnades kvar i hemmet.

”Har nog att arbeta med”

Två chefer i Båstad har trätt åt sidan efter de uppmärksammade bristerna.

SVT Nyheter frågar Erik Lidberg, kommundirektör, hur han ser på sin egen roll efter kritiken – både från socialtjänstens medarbetare och politikern Thomas Nerd – som framkommit.

– Jag kan inte svara på det, vi har nog att arbeta med för att få verksamheten att fungera, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer