Under första dagen skickades ungefär hälften av patienterna på akuten hem med råd om egenvård eller vidare till sina vårdcentraler.

Medicinen gjorde henne svårt sjuk – sjukvården teg

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan blev svårt sjuk och inlagd på sjukhus efter att ha följt läkarens ordination. Men på Helsingborgs lasarett berättade man aldrig om orsaken.

Dag för dag mådde kvinnan allt sämre. Hon mådde illa, kände sig trött och håglös. Hon fick diarré och utslag på hela kroppen. Efter 17 dagar orkade hon inte längre upp ur sängen och fick föras till sjukhus med ambulans.

Hon blev inlagd och först efter 12 dagar hade hon återhämtat sig tillräckligt för att åka hem. Tre månader senare känner hon sig fortfarande trött och svag och kan inte gå efter operationen.

Men sjukvården berättade aldrig att hennes tillstånd berodde på att läkare hade skrivit ut en för hög medicindos. Det fick hon läsa själv i sin journal.

Läkaren medger utan omsvep att hon av misstag skrev ut dubbel dos antibiotika efter en operation. Misstaget uppmärksammades inte, varken av apoteket eller vid återbesök. Tvärtom fick hon rådet att avstå från en planerad ny provtagning en vecka senare.

Men Inspektionen för vård och omsorg konstaterar också att sjukvården har brustit när misstaget upptäcktes. Det gjordes aldrig någon avvikelserapport och patienten blev aldrig informerad om att det var läkemedelsbiverkningar som hade tvingat henne till sjukhusvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.