Foto: Klas Rockberg, Ski Team Sweden Alipine

Trots lite snö i Skåne – Melanie från Helsingborg är svensk mästarinna i slalom

Uppdaterad
Publicerad

Trots snöbristen på de sydsvenska breddgraderna har 16-åriga Melanie Dahlberg från Helsingborg tagit sig upp i den alpina toppen. Hon har tagit två raka guld i ungdoms-SM i slalom och målet är att nå världseliten.

–  Det känns bra, man vet att allt man har kämpat för har gett resultat, säger Melanie Dahlberg.

Melanie Dahlberg tog sin första medalj när hon var åtta år. Över 80 prispokaler senare har hon flera guldmedaljer i ryggsäcken.

Hemma på sitt rum har Melanie alla sina prispokaler samlade. Men hon har fått rensa ut några gånger. Foto: SVT

Den senaste guldmedaljen i slalom är från ungdoms-SM i Kiruna i mars. Melanie kom då också tvåa i storslalom och tog två fjärdeplatser i super-G och störtlopp.

Hon kör fyra skidgrenar, men den hon tycker är roligast är slalom. 

– Det är dels för att det har gått bra på tävlingarna men också för att det är lite mer action i slalom, säger Melanie och ler.

Tio pass i veckan

Men för att bli bäst krävs hård träning. Och den ska vara allsidig. Melanie tränar ungefär tio pass i veckan. Allt från styrka hemma i villan i Helsingborg till intervaller utomhus, men hon tränar också gymnastik och går på segling. Inte så mycket träning på snön med andra ord.

Melanie Dahlberg kör störtlopp, storslalom, super-G och slalom men gillar slalom mest. Foto: SVT

– Jag försöker få med alla delar för att bli en så bra skidåkare som möjligt, berättar Melanie.

Mycket skidåkning blir det inte, för att komma till snön måste Melanie åka långt.

– I sommar åker jag till Österrike för att få fler skiddagar och ibland åker vi till Norge. Det är så klart tuffare när man bor så långt nere i Sverige, det blir en del timmar i bilen, säger Melanie.

Fördomar mot skånska skidåkare

Hon berättar att hon har stött på fördomar över att hon är en skånsk skidåkare.

– Ja, vissa reagerar och kan bli lite chockade, men för mig är skidåkningen det viktigaste som finns och jag brinner för det. Oavsett om jag är skåning eller inte kan jag ge mig själv samma förutsättningar som alla andra.

I framtiden kan det bli mer snö. Melanie har blivit antagen till riksidrottsgymnasiet Alpint i Malung där hon börjar till höstterminen. Bara 16 år gammal flyttar hon över 50 mil norrut för att satsa helt och håller på skidåkningen.

– Målet är att slå uppe i världseliten. Ett av delmålen har varit att komma in på skidgymnasiet och sedan kanske jag kommer in i ett juniorlag. Så alla dessa delmål leder till ett enda stort, säger Melanie Dahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.