Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mycket tung narkotika smugglas in i Sverige via Öresundsbron och Helsingborgs hamn. Foto: SVT och Tullverket

Tullen: Rekordbeslag av droger – mer än under hela förra året

Uppdaterad
Publicerad

Beslagen av kokain och cannabis ökar lavinartat i Sverige.

Under årets sex första månader togs över tre ton cannabis och 860 kilo kokain – mer än under hela 2022.

Sammanlagt beslagtogs över 4,5 ton cannabis, kokain och amfetamin under årets första sex månader, enligt färsk statistik från Tullverket.

Cannabisbeslagen ökade från 923 kilo under samma period förra året till 3 182 kilo i år, kokainbeslagen från 59 till 862 kilo och amfetaminbeslagen från 241 till 530 kilo.

Även heroinbeslagen ökade från 0,3 kilo till 5,4 kilo.

Beslagen av cannabis och kokain är redan nu större än under hela förra året, då sammanlagt 2 285 respektive 822 kilo togs i beslag.

Tullverket har i år gjort 14 enskilda narkotikabeslag på över 100 kilo, dubbelt så många som under hela fjolåret.

Helsingborg – den stora inkörsporten

– De stora beslagen visar att vi blivit vassare men också att smugglingen är omfattande, säger Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson i ett pressmeddelande.

Inte minst kokainbeslagen har skjutit i höjden på senare tid.

Bara i Helsingborgs hamn, Sveriges största mottagare av kylcontainrar från Sydamerika, beslagtogs fram till slutet av maj mer kokain – 867 kilo – än i hela Sverige under hela förra året.

– Helsingborgs hamn har blivit en inkörsport för narkotika till Sverige men även till andra europeiska länder, säger Charlotte Svensson.

”Exceptionell” ökning

Tullverket och polisen har den senaste tiden varnat för att Sverige blivit ett nav och transitland för narkotika-, och inte minst kokainsmuggling till andra nordiska och europeiska länder.

Även Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson, som ansvarar för EU:s inre säkerhet, har flera gånger uttryckt oro för utvecklingen.

– Vi har sett ökade beslag av kokain i hela EU, men ökningen i Sverige är exceptionell, sade Johansson till TT i samband med att EU:s drogbyrå släppte sin senaste årsrapport i juni.

Så här rapporterade SVT om kokainsmugglingen i maj:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bristande säkerhet i Helsingborgs hamn är en av orsakerna till att hamnen blivit en inkörsport av kokain till Europa – hör åklagaren och hamnens säkerhetschef i klippet ovan. Foto: SVT/Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.