Militären patrullerar i Höganäs

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen sågs militären patrullera på olika platser i Höganäs, något som fått flera kommuninvånare att reagera.

– Vi vet att försvarsmakten är på plats, men vi kan inte kommentera varför. Några har ringt in till oss och ställt frågor om varför man sett patruller röra sig i området, säger Beatrice Rasmussen, kommunvägledare Höganäs kommun.

Enligt SVTs reporter på plats befinner sig fem terrängfordon och ett 20-tal militärer i hamnen.

På sin hemsida skriver Höganäs kommun att: ”Det finns inget hot kopplat till deras närvaro men vi förstår att det kan kännas ovant att se Försvarsmaktens personal på plats i Höganäs.”

På tisdagen sågs militären på olika platser i Höganäs, bland annat i hamnen. Foto: SVT/Johan Dernelius

I slutet på förra veckan beslutade Försvarsmakten att omfördela resurser för att förstärka operativt på flera olika platser i landet och i helgen anlände soldater från Försvarsmakten på Gotland.

”Allvarligt säkerhetsläge”

Detta på grund av det spända läget mellan Ryssland och Ukraina.

– Säkerhetsläget i vårt närområde har varit allvarligt en längre tid och den senaste händelseutvecklingen har stärkt den bilden ytterligare, sa insatschef Michael Claesson, i ett pressmeddelande den 13 januari.

Försvarsmaktens kommunikatör bekräftar att de rör sig på ställen de normalt inte befinner sig i men vill inte svara på varför de befinner sig i Höganäs.

Ingen från Försvarmakten på plats i Höganäs vill uttala sig om läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.