Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nationella Bombskyddet larmades på lördagen till Ättekulla i Helsingborg efter fyndet av ett misstänkt farligt föremål i anslutning till en parkerad bil. Ett stort område spärrades av och flera fastigheter utrymdes. Foto: Johan Nilsson/TT

Stor polisinsats – ett farligt föremål hittades

Uppdaterad
Publicerad

Flera boende i området Ättekulla i Helsingborg tvingades på lördagskvällen utrymma sina hem sedan sprängmedel av någon form hittats i anslutning till en bil.

Larmet nådde polisen strax före klockan 15 på lördagseftermiddagen. Ett misstänkt farligt föremål hittades i anslutning till en parkerad bil i området Ättekulla och Nationella bombskyddet kallades till platsen.

Utöver avspärrningar kring den aktuella bilen spärrades även ett större område av för säkerhets skull.

Boende tvingades utrymma

Samtliga fastigheter inom en radie på 100 meter utrymdes. Totalt tvingades ett 30-tal personer lämna sin hem i några timmar. Ytterligare en handfull personer blev inrymda, det vill säga de stannade kvar inomhus men ombads att hålla sig borta från fönster.

Bilen stod parkerad på gatan och inte i anslutning till någon adress. I området är det blandad bebyggelse, med både parhus, radhus och flerfamiljshus.

Polisen vill inte gå in i detalj kring vad det  handlar om för föremål, men enligt polisuppgifter till Helsingborgs Dagblad rör det sig om sprängmedel och i en sådan grad att det skulle haft en ”avsevärd sprängverkan”.

Allmänfarlig ödeläggelse

En brottsutredning med rubriceringen förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har inletts men under söndagseftermiddagen fanns det varken någon misstänkt eller gripen. Nu jobbar man vidare på flera fronter.

– Vi jobbar vidare, dels med bilen, vem den tillhör och vem som haft tillgång till den. Men också kring platsen, varför bilen stod där och om den har koppling till någon på adressen, säger presstalesperson Calle Persson.

Fler explosioner i Helsingborg

Den senaste tiden har det skett flera explosioner i Helsingborgsområdet. Så sent som i slutet av oktober sprängdes en bil i Laröd.

–  Det har ju varit en del sprängningar i Helsingborgstrakten, sen får vi se om vi kan koppla det här till någon av dem, säger Calle Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.