Foto: Amanda Thulin

Glykolförgiftat bröd misstänks ha kastats till djur

Uppdaterad
Publicerad

Två, okända, yngre killar är misstänkta för djurplågeri efter att en kvinna sett de slänga blåaktiga brödbitar till djur i Slottshagparken i Helsingborg. Brödet misstänks nämligen vara förgiftat med glykol.

– Det är ingen lek att dränka in bröd i Glykol. Det är dödligt i mycket små mängder, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson på polisens ledningscentral.

Klockan var strax innan tre igår eftermiddag när ett vittne ser två yngre killar slänga bröd från en plastpåse i Slottshagsparken i Helsingborg.

Hon gick fram till killarna och frågade vad de höll på med.

– Hon tänkte att det var en konstig ålder på någon att mata ankor eller djur, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Men killarna sprang iväg och kvar på marken låg blöta, blådränkta brödbitar, misstänkt dränkta i Glykol. Kvinnan tog med alla brödbitar till polisen och tidigt på onsdagsmorgonen går polisen i nordvästra Skåne ut med en varning.

Det kan vara så att någon eller några försökt förgifta djur, men ännu har ingen gripits.

– Killarna är misstänkta för djurplågeri, och brödet är skickat på analys.

Hund dog i Landskrona

För drygt två veckor sedan utspelade sig en liknande händelse i Landskrona, men den gången var utgången inte lika tursam.

En kvinna som var ute med sin hund upptäckte vid ett tillfälle att hunden fått i sig en bit blåaktigt bröd.

Enligt uppgifter till polisen ska kvinnan ha trott att det var rester från en picknick eller liknande, men tre dagar senare dog hunden av glykolförgiftning.

Polisen uppmanar hundägare att vara uppmärksamma på vad djuren stoppar i sig, och händelsen är rubricerad som misstänkt djurplågeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.