Det var här i Domsten gummibåten kom iland. Foto: Annelie SandströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänkt människosmugglare anhållen

Uppdaterad
Publicerad

Vid tretiden på söndagsmorgonen kom en gummibåtfrån Helsingör iland i Domsten i nordvästra Skåne. I båten fanns två män varav den ena saknade id-handling. Båda är fortfarande anhållna.

– Den ena mannen hade ett norskt ID på sig och misstänks nu för människosmuggling av den andra mannen, berättar Marcus Andersson, inre befäl på polisen i Helsingborg.

Den andra mannen, som saknade ID, uppger att han är 27 år och kommer från Irak.

Enligt polisen har de båda männen troligtvis stulit gummibåten i Helsingör, vilket gör dem misstänkta för häleri på svenskt territorium.

Det var vid tretiden i natt som dansk sjöräddning uppmärksammade att det var gummibåt på väg mot Sverige. Den landade i Domsten, norr om Helsingborg. Svensk kustbevakning och polis hittade strax därefter de två männen i närområdet och grep dem.

Kustbevakningen har förhöjd beredskap i Öresund på grund av flyktingsituation. Efter att id-kontrollerna på Köpenhamns flygplats infördes har spaningen utökats efter flyktingbåtar.

Jesper Bäckstedt vid Kustbevakningens ledningscentral Sydväst säger till TT att han inte känner till tidigare fall av misstänkta flyktingbåtar sedan kontrollerna infördes.

Polisen har hållit förhör med männen under dagen och under söndagen anhölls männen, båda misstänkta för häleri. Den man som hade norsk id-handling misstänks även för människosmuggling. Enligt polisen kommer männen att fortsatt höras under måndagen.

– Jag kan inte gå in på vad som sagts i förhören eller hur de misstänkta ställer sig till misstankarna, säger åklagare Ulrika Ekvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gränskontroller

Mer i ämnet