Foto: SVT/Markus Hjortsman

Skolan som snabbintegrerar eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Elever på samma skola kan passera varandra dagligen – utan att egentligen mötas. På Filbornaskolan har man genom en serie workshops försökt hitta gemensam mark och nya relationer mellan ungdomarna.

Normalt sett går gymnasieeleverna på introduktionsprogrammet och samhällsprogrammet på Filbornaskolan i skilda korridorer. Många av de nyanlända eleverna har svårt med svenskan och gapet mellan ungdomarna är ofta stort.

Detta vill den ideella organisationen Kompis Sverige råda bot på. I tre workshops, tre fredagar i rad, har eleverna fått möjlighet att träffas och lära känna varandra genom uppgifter och samtalsövingar.

– Det ska vara enkelt. Många gör det till så väldigt stor och komplicerad fråga, just integrationsfrågan är ju jättekomplex, och vi vill med enkla medel få folk att ta steg och möta människor på en plats de annars vistas på ändå, säger Linnea Håkansson på Kompis Sverige som är den som håller i övningarna.

Kan det här fungera långsiktigt?

– Detta är första gången vi håller workshops tre veckor i rad på det här sättet så vi tror och hoppas att effekten här ska bli större. Men det är en liten del av ett stort arbete så skolan har saker att ta vid här och fortsätta med såklart.

I klippet ovan kan du se gymnasieungdomarna mötas under den tredje och sista workshopen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer