Marcus Friberg (M) oroas över att Helsingborgs centrala delar töms på butiker. Foto: Cecilia Hedlund

Hör politikerna om cityhandelns framtid när köpcentrumen växer

Publicerad

Cityhandeln har det kämpigt – och riskerar att få det tuffare om Väla byggs ut. Det befarar Miljöpartiet. Men Moderaterna anser att även Väla måste få utvecklas för att möta konkurrensen i e-handeln.

För att Väla ska få lov att bygga ut krävs en ny detaljplan. Det arbetet har nu startats sedan en majoritet i stadsbyggnadsnämnden gett sitt godkännade.

Bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig.

”Utred först”

MP hade velat att konsekvenserna av en utbyggnad utretts innan processen satt igång. Nu önskar partiet att processen sätts på paus.

– Redan i dag ser vi att stora kedjor har lagt ner. Vi vill att man först utreder vad det betyder för handeln om man bygger ut Väla och att man är beredd att sätta stopp om konsekvenserna blir för stora, säger Marcus Friberg (MP).

”Måste få möta omställningen”

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Christian Orsing (M) ser dock positivt på expansionsplanerna.

– Väla måste få kunna möta den omställning som handeln står inför med ökad konkurrens från e-handeln, säger han.

Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, är positiv till att Väla försöker möta konkurrensen från e-handeln. Foto: Cecilia Hedlund

Socialdemokraterna gav också grönt ljus till att starta en planprocess.

– Vi är positiva, framför allt eftersom detta inte handlar om att skapa nya butiker. Då hade vi sagt nej. Väla är också en viktig arbetsplats för hundratals människor som har sin inkomst därifrån, säger Jan Björklund (S), oppositionsård.

– Men frågan är komplicerad och det behövs en strategi för centrum, säger Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.