Foto: Bernard Mikulic

Museet visade upp sina hemligheter

Publicerad

Idag öppnade Fredriksdalsmuseet upp sitt magasin för allmänheten som fick komma in och titta på saker som annars inte visas. Bland annat en del av ett kyrkotak från Skånes Fagerhult. Konstnären helter Cristian Holz och han målade taket 1756.

– Målningen är från Skåne Fagerhults gamla kyrka som revs i slutet av 1800-talet. Då tyckte församlingen att kyrkan var för liten och för gammaldags och man skulle bygga en ny, berättar antikvarie Karin Gustavsson

Helsingborgararen Oscar Trapp köpte hela taket för en krona och nu finns den i Kulturmagasinets magasin. Idag visades den här delen upp för allmänheten.

– Bilden visar den yttersta domen, en helt magnifik scen och tänk dig en tillvaro när människor inte hade tillgång till bilder i vardagen utan det var på söndagen när man kom till kyrkan och såg det här. Det här var kanske de enda bilder man såg. Så detta måste haft en enorm effekt på människor, avslutar antikvarie Karin Gustavsson.

Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.