Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vårdförbundets arbetsmiljöombud om sjuksköterskornas situation inom psykiatrin i klippet. Foto: SVT

Mycket övertid inom psykiatrin – Region Skåne anmäls till Arbetsmiljöverket

Publicerad

Sjuksköterskor inom psykiatrin kan få arbeta motsvarande veckovis i övertid på ett år. Nu anmäler Vårdförbundet Region Skåne till Arbetsmiljöverket. Samtidigt varnar facket om hög risk för en tuff sommar.

Enligt avtal får sjuksköterskorna arbeta 200 timmars övertid per år. Men därefter måste arbetsgivaren enligt lag och avtal förhandla och anmäla särskilda skäl till varje övertid.

– Att man måste ersätta någon annan betraktar vi inte som särskilt skäl, säger Alexander Holmstedt, huvudskyddsombud för Vårdförbundet inom psykiatri, habilitering och hjälpmedel.

Övertiden motsvarar åtskilliga veckor

Vårdförbundet anser att arbetsgivaren Region Skåne inte har fullgjort förhandlingsplikten i många fall av övertid. Det har handlat om 127 fall motsvarande åtskilliga veckor på ett år i varje enskilt fall.

– Det är riktiga övertidsberg, säger han.

Kräver böter för fel övertid

Nu kräver Vårdförbundet att Arbetsmiljöverket Region Skåne på en sanktionsavgift, en slags böter, för varje enskild överträdelse.

– Det är första gången vi agerar så här inom psykiatrin. Men arbetsmiljön för våra medlemmar är så pressad nu, vi måste försöka få till förändringar med fler sjuksköterskor i vården, säger Alexander Holmstedt.

Kan bli tuff sommar

Samtidigt slår Vårdförbundet larm om att sommaren kan bli tuff inom psykiatrin.

– Våra medlemmar måste ju ha semester och det finns en hög risk för ett minskat antal vårdplatser, säger han.

Per Einarsson (KD) är ordförande för psykiatri-, habiliterings- och hjälpmedelsnämnden.

– Det verkar som om gränsen för övertid är nådd nu. Men att få tillräckligt med sjuksköterskor i vården är en fråga som all sjukvård nu arbetar med, säger han.

I klippet ovan kan du höra mer om läget inom psykiatrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.