Två dolksvansar i naturlig storlek bor nu på Råå. Foto: Caroline Larsson/SVT

Mystiskt djur har flyttat in på Råå

Publicerad

Två bronsexemplar av det 400 miljoner år gamla djuret har dykt upp intill korsningen Lybecksgatan/Landskronavägen på Råå. I fredags invigdes konstverken, som är gjutna efter skal från det verkliga djuret.

– Jag åkte hit ganska tidigt och började stega upp och hitta och titta på platsen och topografin för att se vad som skulle funka här, säger konstnären Christian Andersson.

I samband med att flerfamiljshusen på platsen byggdes efterlyste Helsingborg stad skisser till ett konstverk som skulle kunna passa på platsen och Christian Anderssons idé var den man till slut valde att gå vidare med.

Två dolksvansar i brons

Arbetet med installationen har tagit ungefär två år, men nu är “Beta” invigd. De två bronsfigurerna föreställer dolksvansar, ett djur som funnits i ungefär 400 miljoner år – och fortfarande lever i havet på den amerikanska östkusten.

– Dels är det närheten till havet och sen är den här platsen ganska liten och lite platt, fortsätter han. Jag tänkte att istället för att sätta upp ett stort maffigt monument så gör jag något som är en händelse snarare än en skulptur.

Hör konstnären berätta mer om den mystiska dolksvansen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.