En stor mängd amfetamin hittades på golvet ovanpå täckplats i det hus som polisen slog till mot utanför Landskrona i september förra året. Foto: Polisens förundersökning

Narkotika tillverkades på ödegård – två män döms

Publicerad

Två män som åtalats för att ha tillverkat 300 kilo amfetamin på en ödegård utanför Landskrona döms till flera års fängelse.

Domstolen anser det inte vara bevisat att männen faktiskt deltagit i tillverkningen, och dömer dem därför för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

Den ene mannen döms till fängelse i fyra år, medan den andre döms till fyra år och två månader eftersom han även har begått andra brott. Bägge nekade till anklagelserna.

Varit på platsen

Enligt Lunds tingsrätt har åklagaren visat att de två befunnit sig i ödegården, ”men inte att de faktiskt deltagit eller tagit aktiv del i tillverkning, paketering eller... transport av narkotikan.”

Det var inne på en ödegård utanför Landskrona som saknade både el och vatten som narkotikan framställdes. Männen hade bland annat införskaffat en bensindriven elgenerator, strålkastare och en murbruksmixer.

Pulver på golvet

I september förra året åkte de fast, efter att en grupp jägare påträffade tre män som höll på att paketera vitt pulver i påsar inne i huset. De tre männen lämnade platsen i en bil, och deras identitet är fortfarande okänd.

När polisen slog till några dagar senare möttes de av en stor, vit massa på golvet som visade sig vara nästan 200 kilo amfetamin.

Delar av pulvret som en av jägarna såg och fotograferade verkade då ha försvunnit från huset. De två männen åtalades därför även för att ha fört bort 100 kilo av det amfetamin som framställts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer