Mannen klev in på planen under en pågående tennismatch och skrek nazistiska slagord med höjd knuten näve. Foto: Från tv-sändning

Gjorde nazisthälsning på tennismatch – döms för hets mot folkgrupp

Publicerad

Det var under en tv-sänd tennismatch från Båstad som 23-åringen klev ut på planen och höjde en knuten näve mot himlen och skrek nazistiska slagord. Nu döms han för hets mot folkgrupp.

Under tisdagen meddelar Helsingborgs tingsrätt att mannen döms till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp.

Hans advokat Kalle Ahlqvist är inte förvånad över domslutet:

– Det var ett väntat beslut men jag har inte läst domen så jag vill inte uttala mig mer än så, säger han när SVT når honom.

Använde en modifierad Hitler-hälsning

Det var under Swedish Open i Båstad som mannen klev ut på planen och skrek nazistiska slagord. Hela händelsen filmades och sändes och det var en del av åklagaren Per-Axel Rosén Becks bevis mot 23-åringen.

Tingsrätten menar att 23-åringen medvetet har spridit ett budskap som uttrycker förakt mot andra folkgrupper inför en stor publik.

23-åringen nekade inte till att händelsen hade inträffat men sa i rättegången att det inte var en brottslig handling. Detta eftersom han använde en modifierad Hitler-hälsning genom att knyta näven i stället för att ha den öppen.

Tingsrätten: ”för tankarna till rasöverlägsenhet”

Det här motsatte sig åklagaren som menar att den modifierade hälsningen har samma budskap som den som användes under naziststyret i Tyskland under 1930- och 1940-talet.

Det håller Helsingborgs tingsrätt med om och menar att budskapet tveklöst för tankarna till idéer om rasöverlägsenhet och rashat och dömer honom därför för hets mot folkgrupp.

”Budskapet som förmedlats har alltså gett tydligt uttryck för missaktning av människor tillhörande andra folkgrupper än främst den nordiska”, skriver Helsingborgs tingsrätt i domen.

Gruppchef för NMR i Skaraborg

Mannen erkände under rättegången att han är medlem i Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, och att han är gruppchef för rörelsen i Skaraborg.

23-åringen friades för vapenbrottet som gällde ett par knogjärnsförstärkta handskar. Tingsrätten anser att de inte fick tillräckliga bevis på att handskarna var knogjärnsförstärkta mer än ett par bilder och en polismans skriftliga berättelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Båstad

Mer i ämnet