Jim Acketoft och Wilhelm Wendts satte hastighetsrekord i segelflyg i lördags. De flög en bana på 30 mil med medelhastigheten 159 km per timme. Foto: Privat

Nordvästskåningar bakom nytt rekord i segelflyg

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt svenskt hastighetsrekord i segelflyg sattes i helgen. Den 30 mil långa sträckan Ljungbyhed–Karlskrona–Ljungbyhed avverkades med medelhastigheten 159 kilometer i timmen.

Landslagspiloterna Jim Acketoft och Wilhelm Wendt, som tävlar för Ljungbyheds Flygklubb, stod för rekordet. 

– Vädret var ypperligt, men ett par misstag efter vi vänt vid Karlskrona gjorde att vi bara fick 159 kilometer per timme i snitt. Det kunde ha blivit 170 kilometer per timme, säger Jim Acketoft i ett pressmeddelande från Flygsportförbundet. 

Bana på 30 mil

Acketoft och Wendt flög med ett segelflyplanet av modell EB29. 

Banan gick från Ljungbyhed till norr om Karlskrona och tillbaka till Ljungbyhed i en så kallad tur och retur bana på 30 mil. 

Det tidigare rekordet sattes av Börje Eriksson från Uppsala år 2018 och låg på 151 kilometer i timmen.

Den 30 mil långa banan gick från Ljungbyhed till norr om Karlskrona och tillbaks till Ljungbyget. Foto: Flygsportförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.