Swen Nilsson och Mats-Ola Wessman från Nyhamnsläge fiskar på fritiden och upprörs av förslaget att stoppa all fritidsfiske med nät längs delar av Skånes kust – hör mer här. Foto: SVT/Stina Sandström

Nordvästskånska fiskare upprörs av nätförbud: ”Katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsfiske med nät kan bli förbjudet längs delar Skånes kust, enligt ett förslag från Havs- och vattenmyndigheten.

– Det är en katastrof, säger Mats-Ola Wessman, fritidsfiskare.

I början av januari skickade Havs- och vattenmyndigheten ut förslaget som innebär att allt fritidsfiske med nät förbjuds i tio områden längst den skånska kusten från och med 1 maj.

– Jag trodde inte det var sant eller att det ens var möjligt. Så kom det här som en örfil, säger Swen Nilsson, ordförande Kullens Fiskareförening.

”All historia försvinner”

Blir förslaget verklighet blir det förbjudet att fiska med nät i stora delar av Nordvästra Skåne.

– Det innebär att från Domsten till Hallandsgränsen är det helt slutfiskat för oss som har det som hobby, säger Mats-Ola Wessman, fritidsfiskare och ordförande i Nyhamns Byalag.

Mats-Ola Wessman från Nyhamnsläge har fiskat i hela sitt liv och menar att förslaget får stora konsekvenser för fiskehamnarna runtom i Skåne.

Hör mer hur fiskare i Nyhamnsläge i Nordvästra Skåne reagerar på förslaget i klippet ovan.

Vill skydda fåglar och tumlare

Länsstyrelsen Skåne, som har ansvar för att skydda de aktuella områdena, menar att inskränkningarna behöver göras för att skydda den biologiska mångfalden.

– Fisket behöver anpassas så att man inte fångar in fåglar, däggdjur och annat i näten. Jag förstår att det är mycket känslor kring detta men samtidigt behöver vi ta hänsyn till exempelvis fåglar och tumlare, säger Johan Wagnström, chef för fisk- och restaureringsenheten på Länsstyrelsen.

Förslaget är nu ute på remiss och berörda parter kan lämna sina synpunkter fram till mitten av februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.