Vattenledningarna hann inte ta emot allt vatten under skyfallet. Foto: Gorm Kallestad, TT

Notan för översvämning i Hyllinge kan bli 8,5 miljoner kronor

Publicerad

76 boende i Hyllinge i Åstorps kommun får dela på 3,5 miljoner i ersättning för skador vid översvämningen för drygt två år sedan. Totalt räknar kommunen med att få betala totalt 8,5 miljoner kronor.

Det kraftiga skyfallen i nordvästra Skåne juni 2016 vållade skador på fastigheter för miljontals kronor. I Åstorps kommun blev särskilt Hyllinge hårt drabbat.

Nu har notan nått Åstorps kommun. 3,5 miljoner kronor ska nu betalas ut till de försäkringsbolag som redan ersatts de drabbade.

Flera ska ha betalt

Men det är bara början.

– Vi har satt av totalt 8,5 miljoner kronor och räknar med att ha ersatt 99 personer när allt är färdigt, säger Simon Jaldefjord, ekonom vid Åstorps kommun.

Att Åstorp blir betalningsskyldig beror på att de äger vatten- och avloppsnätet som inte pallade för trycket när regnet vräkte ner. Det ledde bland annat till att vatten forsade in i ett antal källare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer