Visa alla (2)
Visa alla (2)

Totalrenovering på sjukhus – ögonmottagning öppnar på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Efter två års byggtid är väntan över. Den här veckan tar ögonmottagningen emot sina första patienter i totalrenoverande lokaler i östra flygeln på Helsingborgs lasarett. Flera vårdavdelningar står nu på tur att flytta in i den nygamla sjukhusbyggnaden.

Sjukhusområdet i Helsingborg är under gigantisk omvandling. Hela bygget planeras att stå färdigt om nio år, och är budgeterat till 6,1 miljarder kronor. 

Nu har Region Skåne nått ett viktigt delmål.

Ögonmottagningen flyttade i början av veckan in i den östra flygeln, som är en del av den gamla huvudbyggnaden från mitten av 1970-talet.

– Det här är symboliskt viktigt. Det visar att vi har kommit igång och färdigställt något rent fysiskt i detta jätteprojekt, säger Staffan Sjöberg, projektchef för sjukhusbygget.

– Vi har rensat ut alla våningar och inrett dem på nytt. Det är i stort sett bara betongen kvar av det gamla huset.

Nöjd personal

På måndag genomförs den första operationen på ögonmottagningen.

– Det är jättefint, väldigt fräscht, säger Lotta Stoltz, ögonsjuksköterska på mottagningen, som ställer i ordning operationssalen.

– Vi har ett fantastiskt ljus här och det är väldigt positivt att vi får in ljus från alla riktningar. Och så har vi fått mer utrymme, vi har ju varit trångbodda tidigare, säger hon.

Två avdelningar på tur

Nu står flera avdelningar på tur att få komma in i den östra flygen. Den sista veckan i oktober flyttar neurologi- och strokeavdelningen in på våningen under. I mitten av november öppnar en generell vårdavdelning på plan tre.

I februari kommer neonatalavdelningen att vara på plats, och i mars öppnar ytterligare en generell vårdavdelning.

LÄS MER: Så ska nya sjukhusområdet se ut – politikerna överens

Strax intill den gamla huvudbyggnaden ligger den så kallade sjukhusgropen, där en helt ny sjukhusbyggnad ska växa fram. Det projektet är dock kraftigt försenat och väntas sätta fart först sommaren 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhusbygget i Helsingborg

Mer i ämnet