En ny sjukhusbunker invigs vid Beredskapsmuseet vid Helsingborg. Foto: SVT

Följ med ner i Helsingborgs nya sjukhusbunker

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen invigs en ny sjukhusbunker vid Beredskapsmuseet vid Helsingborg. Den är fullt utrustad med medicinsk utrustning anno 1983 – det kalla krigets tid.

När besökarna kliver ner för trappan till Beredskapsmuseets nya sjukhusbunker är det som att förflyttas 35 år tillbaka i tiden. Året är 1983 och det kalla kriget pågår för fullt. Det råder beredskap i Sverige.

Togs ej ut bruk

Sjukhusbunkern byggdes under en tidigare beredskapstid, 1940, under andra världskriget. Den var en del av det dåvarande Helsingborgsförsvaret.

– Men den togs inte ur bruk efter krigsslutet. Och när kalla kriget kom utrustades bunkern med medicinsk utrustning och stod åter beredd att ta emot sårade soldater, om det skulle bli ett nytt riktigt krig, berättar Johan Andrée, chef för Beredskapsmuseet.

Först 1990 togs den bort ur den militära beredskapen.

För ett år sedan tog museet över bunkern. Då var den vattenfylld och förfallen. Efter omfattande renoveringsarbete med insatser av både museets personal och ideella krafter, är det nu dags för invigning i morgon.

– Det är den enda bevarade sjukhusbunkern i hela Sverige, säger Johan Andrée.

Allt från 80-talet

Idag står operationssalen åter redo och en soldatdocka ligger på operationsbordet med sjukvårdsdockor som ger behandling. I ett annat rum finns sex britsar där andra dockor ligger nerbäddade. Ett litet kök, en toalett. Medicinsk utrustning finns överallt, allting är från 1980-talet.

– Det känns fantastiskt att allt är klart.

Varför är beredskapstider så intressanta?

– Det är tider som berört många, inte bara militärer utan i hög grad även civila, säger Johan Andrée.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.