På en gård utanför Ängelholm har Urban Lennartsson byggt upp en fullskalig kopia av Jesus grav. Foto: Hans Larsson

Nu öppnas Jesus grav för besökare – i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Jesus grav är på väg att öppna lagom till påsk. Den och flera andra kända platser ur Bibelns berättelser finns nämligen att beskåda på en gård utanför Ängelholm.

Den lilla kullen ut mot vägen inrymmer såväl stallet i Betlehem där Jesus föddes, som graven varifrån han återuppstod. Båda är gedigna stenkonstruktioner, uppmurade för hand av Urban Lennartsson.

– Det har gått åt sisådär 160 ton, så numera är trakten härikring ganska stenfattig, konstaterar han.

Han är präst och byggnadsingenjör, en kombination som kommit väl till pass i skapandet av ”Bibelns värld” på gården i Starby utanför Ängelholm.

Miniatyrmodell av Jerusalem

På påskafton öppnar detta lite udda utflyktsmål och in i det sista pågår arbetet med miniatyrmodellen av Jerusalem vid tiden för Kristi födelse, tänkt som utgångspunkt inför de kommande rundvandringarna på skånsk mark i några av det heliga landets miljöer.

– Det här är någonting jag drömt om i trettio år, en plats dit människor kan komma för att lära sig mer om den bibliska historien, berättar Urban medan vi promenerar längs Gennesarets sjö, en liten damm i trädgårdens utkant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer