Foto: Johan DerneliusVisa alla (9)
Visa alla (9)

Nu ska campingen rivas

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt imorse valde 25 EU-migranter från den tillfälliga bosättningen på Stenbrogårdens camping utanför Helsingborg att resa tillbaka till Rumänien.

Det var med hjälp av Helsingborgs kommun och svenska kyrkan som man lämnade Knutpunkten i en chatrad buss.

Stenbrogårdens camping öppnades genom kommunens försorg för EU-migranter, sedan det uppstått flera illegala läger i kommunen förra året och man infört nolltollerans mot ”camping i staden”.

Fukt och rök

Ute vid den nu spöklika campingen står fortfarande 20-talet ”hyddor”. Det vilar en tung doft av fukt och rök i lägret.

Vinden slår hårt i preseningarna. Vi träffar Birigitta Möller som vandrar runt i lägret. Hon representerar den ideella organistationen Värmestugan som under lång tid hjälpt till med mat och kläder inifrån centrala Helsingborg.

”En chock”

Hon har träffat och umgåts med människorna på nära håll, men hon har aldrig tidigare varit på besök på campingen. Hennes första, och kanske sista, kom som en chock för henne.

– Det kom som en chock för mig! Jag hade inte fått den uppfattningen att de bott på så här. Jag trodde att det var något bättre, eftersom det var kommunen som anvisat dem. Att bo så här hela vintern är skandalöst. De har betalt tio kronor dygnet, av sina intjänade pengar. Sedan bor de så här. Det känns hemskt, säger hon medan hon kisar upp mot mot den bleka marssolen.

Ett 10-tal EU-migranter valde dock att inte resa med bussen. Till campingen kan de inte återvända eftersom allting nu kommer att rivas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer