Hör varför politikerna har vitt skilda uppfattningar av hur viktigt folkomröstningens resultat är. Foto: Erik Danielsson

Nu ska det avgöras: Folkomröstning eller inte i Svalöv

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Svalöv vill att fullmäktige ändrar sitt tidigare ja till folkomröstningen i Svalöv. På måndag står avgörandet. Men mycket tyder på att det blir folkomröstning trots allt.

Det var liberalen Torbjörn Ekelund som föreslog att kommunstyrelsen på sitt senaste möte skulle uppmana fullmäktige att ändra sig.

– Frågan som beslutats vara folkomröstningsfråga handlar om huruvida vi skall ändra bolagsstyrning i Svalövs kommun eller inte. Hur man styr kommunala bolag föreskrivs i kommunallagen och den kan man inte ändra med en kommunal folkomröstning, säger han.

En majoritet bestående av SD, M och KD gv sitt stöd till Torbjörn Ekelunds förslag. S och C gjorde det inte.

– Det handlar om att visa medborgerlig respekt och om demokrati, säger Jan Zielinskini (S).

Han säger också att det som Folkinitiativet avser med frågan är om det ska bildas en bolagskoncern i kommunen eller inte. I den koncernen kan de kommunala bolagen ligga.

Kan bli ja till folkomröstningen

På måndag landar frågan i fullmäktiges knä.

Men där kan omröstningen resultera i ett fortsatt ja till att genomföra folkomröstningen. Det handlar om omröstningsmetoden.

För att ändra ett tidigare beslut kräver kvalificerad majoritet i fullmäktige. Förslaget måste antas av en majoritet som är större än hälften av de närvarande. I den omröstningen kan S och C få sällskap av MP, Fi och V, som sitter i fullmäktige men inte i kommunstyrelsen.

Och då kan resultatet bli ett fortsatt ja till att hålla folkomröstningen i mitten av december.

Politisk storm

Folkomröstningen har vållat politisk storm i Svalöv. Inte bara för diskussionen om röstningsfrågan utan också för att Sverigedemokraterna med stöd av de borgerliga i slutet av september drev igenom att koncernen ska bildas- utan att invänta Svalövsbornas åsikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.