Anders Lundström (KD) kommer nu att byta ut alla teflonjärn mot gamla hederliga stekjärn i gjutjärn. Foto: Johan Dernelius

Så ska Helsingborgs kök plastbantas

Uppdaterad
Publicerad

Ut med plast och in med trä, glas, metall och keramik. Så går det till när kommunen nu plastbantar sina kök för miljöns skull.

När plasten en gång i tiden kom sågs den som ett modernt material för framtiden.

Idag är den bilden mer nyanserad. Plasten betraktas också som en miljöbov, inte minst i haven. Mängder av plast flyter omkring i haven eller skräpar ner stränderna, mikroplast utgör ett hot mot fiskar och havslevande fåglar som tror att det är mat.

Detta är ett tungt skäl till att Helsingborg stad nu arbetar för att fasa ut plasten från sina verksamheter så långt det är möjligt.

Köken på tur

– Vi har ju alla sett de fruktansvärda bilderna av plasten i havet. Helsingborg är en kuststad så vi ska naturligtvis dra vårt strå till stacken och göra haven plastfria framöver, säger miljönämndens ordförande Anders Lundström (KD).

Tidigare har bland annat förskolor rensats på farliga plaster. Nu står kommunens egna kök på tur.

Plastredskap, plastskålar, telfonstekpannor... så mycket plast som möjligt ska bort.

In kommer redskap, skålar, tillbringare och annat i glas, keramik, trä och metall.

Totalt ska det kosta två miljoner kronor.

Klart år 2020

Det tycker Connie Jönsson, ansvarig för köket på Husensjö förskola är bra. Här lagas det mat till ungefär 130 barn.

– När vi använder plast till varm mat så kan den hinnan på plasten som håller tillbaka de giftiga ämnen släppa. Dessutom repas plast väldigt lätt och då kan ämnet polykarbonat frigöras, säger hon.

Connie Jönsson på Husensjö förskolekök gillar plastbantning. Foto: Johan Dernelius

När kan arbetet med att fasa ut plasten vara färdigt?

– Vi siktar på att bli en fossilfri kommun år 2020. Då ska det inte finnas några fossila produkter på något ställe i stan, säger Anders Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.