Under två och ett halvt år ska svenska och danska myndigheter undersöka om det är möjligt att bygga en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Foto: Björn Lindgren/TT

Nu ska HH-tunneln analyseras

Uppdaterad
Publicerad

Svenska och danska myndigheter tittar nu på möjligheten att bygga en fast förbindelse med väg och järnväg mellan Helsingborg och Helsingör, det som brukar kallas HH-tunneln.

Den 1 juli börjar den strategiska analysen, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Trafikverket och danska Vejdirektoratet ska under de kommande två och ett halvt åren undersöka de olika möjligheterna som finns. Bland annat förslag på möjliga sträckningar, samhällsekonomiska aspekter i projektet och vad det skulle kosta att bygga en ren vägförbindelse och en kombinerad väg- och järnvägsförbindelse.

Analysen ska vara klar år 2020. Den kommer att kosta 17,3 miljoner danska kronor – 7,3 miljoner av dessa är tillskott från EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundstunnlarna

Mer i ämnet