Harald Roos vill inte spekulera i var på sjukhuset akuten ska få sin nya plats. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Nu startar jakten på akutens nya lokaler i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under pågående ombyggnad av lasarettet i Helsingborg kom chockbeskedet: avloppen under södra flygeln måste bytas ut. Det tvärbromsade en stor del av bygget.

Under tisdagen berättade vi om hur det nya sjukhuset i Malmö provbyggs.

I Helsingborg är lasarettsbygget till stora delar stoppat i och med upptäckten av dåliga avloppsstammar.  Det stora problemet är att i södra flygeln ligger akuten. Eftersom det ska grävas i golvet måste den först flyttas innan något kan göras åt avloppen.

Frågan är var den ska ligga.

”Dyra lösningar”

Just nu pågår en utredning som politikerna i Region Skåne har beställt. Den blir troligen inte klar förrän närmare årsskiftet. Detta påverkar stora delar av bygget, de som nu står stilla i väntan på besked.

Två hus toppar spekulationerna kring akutens nya hem.

– Båda skulle bli dyra lösningar, säger sjukhuschef Harald Roos som också betonar att patientsäkerheten måste prioriteras genom att det finns en koppling från akuten till exempelvis operation och röntgen.

I videon ovan kan du se vilka de två förslagen är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.