Foto: TT/Arkivbild

Hjärtstartare kan bli verklighet på skånska tåg och bussar

Uppdaterad
Publicerad

Nu utreds frågan om hjärtstartare på de skånska tågen och bussarna. Initiativtagare är liberalen Christer Sörliden som själv räddat en man till livet – på ett tåg.

Christer Sörliden (L) ställde nyligen en fråga i regionfullmäktige till kollektivtrafiknämndens ordförande Stefan Svalö.

”Tänker du verka för att det införs hjärtstartare på såväl tåg som bussar inom den skånska kollektivtrafiken?”

SJ:s tåg har hjärtstartare. Liksom Öresundstågen. Men de finns inte på Pågatågen och inte heller på regionens bussar.

Nu har Stefan Svalö gett sina tjänstepersoner i uppdrag att se över möjligheten att ha hjärtstartare även där.

– Om det finns en chans att rädda liv så vill man ju gärna göra det, säger han.

Utredningen ska bland annat undersöka kostnader, omfattning och tidsschema.

– Min ambition är att vi ska ha hjärtstartare i kollektivtrafiken. Men när de kan vara på plats vet jag inte ännu. Det kan mycket väl bli en åtgärd som genomförs under några år, säger Stefan Svalö.

Medpassagerare segnade ner

Bakom frågan och utredningsbeslutet finns en personlig historia. Christer Sörliden (L) var på väg hem från Stockholm när en medpassagerare segnade ner.

Det faktum att det fanns en hjärtstartare på tåget räddade den sjuke mannens liv.

– En kvinna började ropa efter sjukvårdskunniga. Jag och en kollega och en person till rusade dit. Mannen andades inte och började bli blå. Vi insåg att han var döende och började tillsammans ge honom hjärtlungräddning.

Samtidigt hämtade en av tågvärdarna en hjärtstartare. Den visade att mannens hjärta hade stannat. Christer Sörliden och två andra började använda hjärtstartaren och fortsatte tills ambulanspersonal mötte upp på perrongen.

– Jag har träffat mannen som idag mår bra. Det är en härlig känsla att ha varit med och räddat ett liv, säger Christer Sörliden.

Men händelsen fick honom att tänka till.

– Om inte tåget haft en hjärtstartare kunde utgången kanske blivit en annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.