Ska framdörrarna på bussarna i Skåne stängas igen? Nu ligger frågan hos Skånetrafiken. Foto: Skånetrafiken

Facket och bussföretagen eniga – vill stänga bussarnas framdörrar igen

Uppdaterad
Publicerad

Både fackförbundet Kommunal och bussföretagen vill nu stänga de skånska bussarnas framdörrar. Men Skånetrafiken har sista ordet.

– Våra medlemmar är väldigt oroliga, säger skyddsombud Mikael Olsson.

I nära 14 dagar har Kommunal och de bussföretag som kör i Skåne förhandlat.

Pandemin har skjutit fart igen och Kommunal ville omedelbart stänga framdörrarna på bussarna för att skydda förarna mot smittan.

– Många bussförare är oroliga, de kontaktar oss och begär åtgärder, säger Mikael Olsson, Kommunals skyddsombud på bussföretaget Nobina som bland annat kör i Helsingborg.

Tredje paketet kom

Förhandlingarna ledde ingenstans. Arbetsgivarna ville avvakta ett tredje stort paket med restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Som kom på måndagen.

Och därmed är nu också bussföretagen med på att stänga bussdörrarna igen.

– Jag ser inte att vi haft en konflikt, vi har hela tiden sagt att vi fattar beslut om stängning om det kommer ett tredje paket, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina.

– Men ytterst är det inte vi som äger den här frågan utan Skånetrafiken. Tycker de att vi ska stänga, så gör vi det.

Skånetrafiken bestämmer

Så nu ligger frågan hos Skånetrafiken som enligt förhandsbesked troligen fattar beslut på tisdagen. 

Men frågan handlar inte bara om smittorisk och arbetsmiljö  utan också om ekonomi. Förra gången framdörrarna stängdes på bussarna hamnade Skånetrafiken runt 900 miljoner under budget, ett kostnadstapp som inte vägdes upp av det statliga stödet på 469 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.