Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Nya akutmodulen i Helsingborg redo att isolera covid-patienter

Publicerad

På rekordsnabba sex veckor har akuten i Helsingborg fått elva nya isoleringsrum. De närmsta dagarna ska den nya akutmodulen vara klar att ta emot och isolera patienter med misstänkta covid-symtom.

Tillbyggnaden står placerad strax bakom akuten och ambulansinfarten på sjukhusområdet i Helsingborg. Här har elva nya vårdrum ställts i ordning för att patienter med misstänkt smitta snabbt ska kunna avskiljas och isoleras från den vanliga akutmottagningen.

Just nu handlar det primärt om misstänkta covid-sjuka patienter.

Coronavirus i Skåne

– Detta har vi saknat. Det har stundtals varit svårt att hantera det akuta patientflödet och samtidigt kunna isolera på ett bra sätt för att förebygga smittspridning, säger Håkan Kerrén, verksamhetschef på akuten.

Sjuka avstod akuten

I början av corona-pandemin minskade antalet besökare på akutmottagningen. Många valde helt enkelt att inte söka vård av rädsla för att bli smittade, enligt Håkan Kerrén.

– Nu är patientflödet normalt igen vilket gör att behovet av isoleringsrum är större igen, säger Håkan Kerrén.

Ska modulen bort i samma stund som pandemin är över?

– Vi vet ju inte när den är över eller om det kommer en andra våg. Just nu har vi en tidsplan på sex månader och sedan får vi se om vi behöver förlänga tillståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet