Foto: TT/Helsinborgs stad

Ny dansk järnvägsplan kan stoppa HH-tunnel för tåg

Publicerad

Danska regeringens nya förslag om framtidens järnväg tar inte upp HH-tunneln. Direkt. Men ett av förslagen gör det svårare att satsa på en HH-tunnel för tåg.

Danska transportministern Benny Engelbrecht (S) är tveksam till att trycka på startknappen för HH-förbindelse, inte minst för kostnaderna. Det berättade SVT Nyheter nyligen.

Och i hans nya förslag till  infrastrukturplan finns avsnitt som kan bli ett hot mot en tågtunnel mellan Helsingborg och Helsingör.

Förarlösa tåg på Kustbanan

Den danska regeringen vill bland annat utreda möjligheten att låta förarlösa och helautomatiska  S-tåg gå på Kustbanan mellan den danska huvudstaden och Helsingör.

Det skulle troligen vålla problem för det nuvarande förslaget till tågtunnel. S-tåg och Öresundståg kan inte kan gå på samma spår.

Enligt den svensk-danska nyhetsbyrån News Öresund varnade dessutom Benny Engelbrecht, när han presenterade infrastrukturplanen, för att en HH-tunnel skulle leda till ännu fler förseningar på den danska sidan än det redan är.

– Det vore olyckligt, sa han.

Fler tåg på Öresundsbron

Istället föreslår den nya planen att det byggs ett vändspår vid Kastrup som då skulle bli vändspår för en del av de svenska tågen. Fler tåg skulle kunna köra över Öresundsbron och samtidigt minskar antalet svenska förseningar som påverkar dansk tågtrafik.

Nu ska övriga partier i folketinget ta ställning till förslaget.

Men den danska folketingsledamoten Henrik Möller (S) vill tona ner en eventuell dödsdom för tågtunneln.

– Det projektet lever sitt eget liv. Men om S-tågen ska trafikera Kustbanan måste vi ta en helt annan diskussion om HH-förbindelsen, säger han.

I klippet ovan kan du höra mer om Henrik Möllers tankar kring HH-förbindelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.