Ingrid Fries skrev i sitt testamente att hon vill upprätta en stiftelse där avkastningen ska gå till Pålsjö skog. Foto: Alice Mutambala/SVT och Privat

Ny donation: Helsingborg får 20 miljoner till Pålsjö skog

Uppdaterad
Publicerad

Ingrid Fries bodde i Ystad när hon nyligen avled, 93 år gammal. Men i hjärtat bar hon minnen från barndomen i Helsingborg. I sitt testamente ger hon 20 miljoner kronor till Pålsjö skog.

Nyligen begravdes Ingrid Fries i urnlunden vid Krematoriet i Helsingborg, hennes barndomsstad. Där ligger redan hennes man Staffan Fries och hennes föräldrar, Alma och Johan Roberg Dahl.

Upprätta stiftelse

Paret Fries hade inga barn. Istället skrev Ingrid Fries i sitt testamente att hon vill upprätta en stiftelse där avkastningen av en förmögenhet motsvarande 20 miljoner kronor ska gå till Helsingborg – närmare bestämt till Pålsjö skog. Stiftelsen ska bära hennes och Staffans namn.

I testamentet står att pengarna ska gå till ”vidmakthållande och förnyelse av trädbeståndet, annan vegetation och faunan i Pålsjö skog till fromma för natur och människor”.

Pålsjö skog kvar i hjärtat

Men varför? Ingrid Fries bodde ju många år i Ystad.

Ingen vet säkert. Men en kvinna, gift med Ingrids framlidne kusin, gissar.

– Helsingborg och Pålsjö skog fanns nog kvar i hennes hjärta. Hon är ju född och uppvuxen på Tågaborg och bodde nära skogen. Ingrid älskade naturen och att vandra i den. Antagligen lekte och promenerade hon i skogen som barn och ung, säger kvinnan som bett att få vara anonym.

Ärver även ett hus

Ingrid Fries arbetade som skolkurator en stor del av livet och några år före pensioneringen även med organisationen IM, Individuell Människohjälp.

– Vi var mycket goda vänner, hon var en väldigt klok och intellektuell person, jag tyckte mycket om henne, berättar kvinnan

Helsingborgs kommun får också ärva det hus i Ystad där Ingrid Fries bodde fram till sin död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer