Ny metod gör att äldre tar färre mediciner

Uppdaterad
Publicerad

Förskrivningar av läkemedel har minskat med 20 procent sedan man för ungefär ett år sedan öppnade så kallade äldrevårdsmottagningar som riktar sig speciellt till dem över 75.

– Jag upplever det mycket positivt att jag får mer tid till patienten, säger distriktssköterskan Gunnel Andersson.

I Region Skåne finns 20 särskilda äldremottagningar, som riktar sig speciellt till dem som är över 75 år gamla. Gunnel Andersson arbetar på en dem, Råå vårdcentral.

Samtidigt som Gunnel lägger om ett bandage förhör hon sig om patientens matvanor. Hon vill också veta om kvinnan är rökare.

Samtal blir besparing

Genom att få extra tid för samtal kan det i förlängningen bli en besparing, menar verksamhetchefen Ingela Haraldsson.

Bakom henne på en whiteboard finns statistiken som varje månad följs upp – däribland siffror som speglar förskrivningen av läkemedel.

– Det blir ett verkligt positivt eko när vi får gott gensvar av vårt arbete, mycket handlar ju om att ta sig tid för patienterna så man kan fånga upp och få helhetsbilden.

Slår larm till läkare

På Råå vårdcentral, som har äldrevårdsmottagning sedan för ungefär ett år tillbaka, har man sjuksköterskor som är specialiserade för uppdraget.

– Sjuksköterskorna har fått ett större ansvar att fånga upp och vidareförmedla till läkaren det som rör patienten, kanske även sådant som hen inte har sökt hjälp för, säger Ingela Haraldsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer