Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu testas en ny budgetmodell där skånska sjukhus får pengar för varje genomförd operation, hör i videon om oron från Läkarförbundet i Skåne. Foto: TT ArkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny modell i skånska sjukvården: Får pengar per operation

Uppdaterad
Publicerad

I Skåne ska sjukhusen få betalt först efter utförd operation och syftet är att minska operationsköerna. Men Läkarförbundet ser en risk för att enklare operationer får gå före mer komplicerade – och att sjukhus med mer omfattande operationer samtidigt förlorar pengar.

I budgeten för 2023 för den skånska sjukvården kallas det incitamentmodellen. Sjukhusen får 25 procent av budgeten för operationsverksamhetens fasta kostnader. Resterande 75 procent fördelas mellan de skånska sjukhusen efter antalet utförda operationer. Den nya modellen ersätter den gamla, där sjukhusen fick en klumpsumma för operationer.

Man kan lite drastiskt säga att det nu ska opereras på ackord – ju fler operationer, desto mer pengar.

– Vi vill testa dem här modellen som ett sätt att få upp antalet operationer, säger Anders Lundström (KD), ordförande för sjukhusstyrelsen vid Helsingborgs lasarett.

Räkna pinnar

Läkarförbundet är inte negativ till att pröva modellen. Men man varnar för risken för undanträngningseffekter.

– Om vi ska börja räkna pinnar och satsar på det som ger mest ersättning så kan patientgrupper ställas mot varandra. Det kan bli så att den snabbare dagkirurgin prioriteras före mer komplicerade fall, säger Thomas Zillinng, vice ordförande i Läkarförbundet i Skåne och kirurg vid Helsingborgs lasarett.

Stora sjukhus kan förlora

Thomas Zilling ser också en risk för att stora sjukhus som tar hand om fler komplicerade operationer, exempelvis inom områdena hjärta och cancer, förlorar pengar gentemot de mindre sjukhusen som har mer enklare dagkirurgi och hinner operera fler patienter.

Men Anders Lundström tror inte att det blir sådana effekter.

– Det är naturligtvis läkarnas medicinska bedömningar som i första hand ska avgöra vilka som opereras och vi kommer noga att följa det här, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.