Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under veckan genomförde elva olika myndigheter, under ledning av polisen, en myndighetsgemensam insats för att komma åt kriminellas ekonomiska tillgångar. Foto: Erik Danielsson / SVT

Insats mot Helsingborgs kriminella – gjorde beslag för 4,6 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

821 fordon kontrollerades och av dem togs 25 i beslag. 37 företag kontrollerades varav 5 fick stängas. Det är några av följderna i Helsingborg när den myndighetsgemensamma insatsen Klöver 2 avslutades på torsdagen.

Drygt 4,6 miljoner kronor har kriminella i Helsingborg blivit av med de senaste dagarna. Det rör sig bland annat om bilar och andra tillgångar som beslagtagits hos personer med skulder hos kronofogden och böter som delats ut.

– Grunden i detta är att vi vill komma åt kriminellas ekonomiska tillgångar utifrån dessa olika myndigheternas perspektiv, säger Helsingborgs polischef Karim Ottosson.

Det är andra året i rad som flera olika myndigheter, under ledning av polisen, genomfört en gemensam tredagars insats i Helsingborg. För ett drygt år sedan gjordes samma sak – vilket då inbringade ungefär 6 miljoner.

Juridiska hinder

I år deltog elva myndigheter. Ett av skälen till att man genomför en myndighetsgemensam insats är att de olika myndigheternas befogenheter varierar och möjligheterna till insyn i varandras arbete är begränsade.

– Det finns juridiskt sett vissa hinder för oss att utbyta information men genom Klöver 2 har vi ökat förståelsen för varandras kompetenser och möjligheter att komma åt tillgångarna, säger Karim Ottosson.

– Det gör att det blir lättare i vardagen att ta kontakt med varandra för att lösa problemen.

Deltagande aktörer: Polisen, Tullverket, Räddningstjänsten Skåne Nordväst, Kustbevakningen, Helsingborgs stad, Skatteverket, Kronofogden, Länsstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Operationen leddes av Polismyndigheten.

Totala värdet beräknas hittills vara 4,6 miljoner kronor men siffran kan komma att justeras uppåt efter ytterligare sluträkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer