Nya former bedrägeriförsök mot äldre. Foto: TT

Nya åldringsbrott: ”Kommer över med fikabröd och diskuterar lån”

Publicerad

Redan i början av sommaren varnade polisen för en ny trend av åldringbrott där personer ringer upp äldre med funktionsnedsättning och påstår sig vara barnbarn som är i behov av pengar. Nu går polisen ut med ännu en varning, denna gången är det ”barnbarn” som vill komma över med fikabröd och diskutera lån.

I början av sommaren fick polisen in en rad anmälningar om åldringsbrott med samma tillvägagångssätt. Så här beskriver polisen i Nordvästra Skåne upplägget på sin Facebook-sida:

Bedragaren ringer upp en äldre person och påstår sig vara ett barnbarn eller en nära anhörig. Då kommer det fram att han eller hon sitter i ekonomisk knipa och ber om hjälp med pengar. Om den äldre säger ja berättar bedragren att han eller hon ”har svårt att ta sig dit” och skickar därför en vän för att hämta upp pengarna. Vännen dyker upp hos den äldre och får pengarna – och brottet är fullbordat.

”Uppfinningsrikedomen sinar inte”

Efter publiceringen minskade antalet anmälningar.

– Men nu ser vi en uppgång igen med lite annorlunda tillvägagångssätt. Uppfinningsrikedomen sinar inte bland de kriminella, säger Richard Glantz, presstalesperson hos polisen.

I Landskrona anmäldes två bedrägeriförsök de senaste dagarna.

I ett av faller ringer två kvinnor upp en äldre kvinna och uppges vara barnbarn till henne. De behöver hjälp med ett lån till ett sommarhus. Så de föreslår att de ska komma över med lite fikabröd och diskutera lånet.

I ett annat fall är det en kvinna som ringer upp en äldre man och menar att hon är fru till mannens barnbarn. Hon berättar att hon och maken ska köpa hus och skulle vilja komma över – med fikabröd – och diskutera saken.

Mörkertalet kan vara stort

I de två fallen i Landskrona anade de äldre oråd, lade på luren och anmälde det till polisen. Något man uppmanar alla att göra.

– Det kan vara en stor skam att man varit så godtrogen att man inte vill anmäla, men det tjänar bara de kriminella på, berättar Richard Glantz.

Äldre med funktionsnedsättning

Hur bedragarna hittar sina offer kan vara genom sociala medier eller att de helt enkelt observerar på stan.

– Det handlar om äldre med funktionsnedsättning. De vill vara behjälpliga och ställa upp – då försöker de kriminella bedra så mycket som möjligt, menar Richard Glantz.

Femsiffriga summor

Några av bedrägeriförsöken har misslyckats men en hel del av brotten har resulterat i att de äldre blivit av med sina pengar. I dessa fall uppskattar polisen att det handlar om femsiffriga summor.

Polisen uppmanar personer som tar hand om äldre med funktionsnedsättning att prata om detta så fler kan lägga på luren och anmäla istället. De menar också att man aldrig ge ut pin-kod eller kontanter samt att inte släppa in någon okänd i sin bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.