En ny medarbetarenkät av Lärarnas Riksförbund visar att flera lärare i Helsingborg känner sig stressade på jobbet. Foto: SVT

Ny undersökning: Lärare i Helsingborg stressade på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

En medarbetarenkät gjord av Lärarnas Riksförbund visar att lärarna i Helsingborg känner sig stressade. Av de lärare som svarat uppger 94 procent att stressen på jobbet påverkar dem negativt.

De är första gången Lärarnas Riksförbund skickar ut denna enkät till sina medlemmar. I Helsingborg arbetar drygt 2000 grundskole- och gymnasielärare, 283 av dem har svarat på enkäten.

Svaren visar bland annat att 94 procent upplever att stressen på jobbet påverkar dem negativt och att 38 procent funderar på att söka sig från Helsingborgs stad.

Helsingborg

– Svaren hänger ihop, mycket är stressrelaterat vilket är väldigt allvarligt då det i sin tur påverkar eleverna, säger Petter Hedström, ordförande Lärarnas Riksförbund Helsingborg.

Petter Hedström, ordförande Lärarnas Riksförbund Helsingborg. Foto: SVT

Svaren skiljer sig

Varje år sänder också skol- och fritidsförvaltningen ut en enkät till sina medarbetare i Helsingborgs stad. Förra året deltog där 3681 medarbetare. Det är inte samma frågor som ställt i de två enkäterna, men vissa frågor har berört samma ämmne. Bland annat har en majoritet av de som svarat på skol- och fritidsförvaltningens enkät svarat att de har balans mellan arbete och fritid och att de är stolta över sitt jobb.

– Enkäterna skiljer sig lite åt, men jag tror säkert att de två enkäterna kan komplettera varandra, säger Tony Mufic, utbildningsdirektör vid skol- och fritidsförvaltningen.

Gemensamt möte

Tony Mufic ser allvarligt på siffrorna och är beredd att vidta åtgärder.

– I den mån det finns saker att förbättra så är det ingenting vi kan lägga åt sidan.

Tony Mufic, utbildningsdirektör skol- och fritidsförvaltningen Helsingborg. Foto: SVT

I mitten av juni ska han och lärarorganisationerna i Helsingborg ha ett möte där enkätsvaren ska diskuteras.

– Vi måste sätta oss ner tillsammans och få bukt med den här problematiken, säger Petter Hedström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet