Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon ovan berättar restaurangchefen på Margretetorps gästgivargård hur corona påverkar krogen. Foto: Christine Olsson/TT Arkiv

Nya coronalarm får företagen att avboka julborden

Publicerad

Många krögare satsar åter på det klassiska gående julbordet. Men de noterar också att nya coronalarm får företagen att boka av.

På Margretetorps gästgivargård i Ängelholm når antalet gäster till julbuffén inte upp till tiden före corona. Och nu bokar många av.

Hör i videon ovan när restaurangchefen Katarina Dahlstrand berättar hur corona påverkar krogen.

Kommer nya gäster

Anders Nilsson, vd på Örenäs slott i Landskrona, satsar också på julbuffé i år.

– Vi lyssnar noga på alla råd från myndigheterna och vi ställer också fram handsprit till gästerna, säger han.

Några gäster har bokat av julbordet av coronaskäl.

– Men då tillkommer några nya, säger Anders Nilsson.

Flera krogar i Helsingborg, som också satsar på gående julbord, har samma erfarenhet som Anders Nilsson.

Vissa kräver vaccinationsbevis

Men på ett par ställen visas dessutom underhållning till julmaten. Då krävs vaccinationsbevis.

- Vi har julbord men har dock inte det traditionella julbordsbuffén utan middag vid sittande bord. Vi har underhållning till det och har därför krav på vaccinationsbevis, säger Miri Sumiq, vd på Sea U i Helsingborg.

Har ni fått avbokningar nu med tanke på ökat smittspridning eller vaccinationsbevis?

– Vi har åtta till tio procents avbokningar vilket är lite högre än normalt. Vi har full förståelse för det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer