Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Både cafébiträdet Liv Lindqvist och besökaren Birgit Lundgren tycker det vore bättre två personer fick äta tillsammans på ett köpcenter istället för en. Foto: Alice Mutambala/SVT

Nya coronareglerna slår olika hårt mot matställen i samma galleria

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den här veckan måste man sitta och äta ensam på restauranger och kaféer utan egen entré. På gallerian Söder i Helsingborg gäller regeln bara vissa av matställena – något som skapar reaktioner hos både restaurangarbetare och besökare.

Folkhälsomyndighetens nya restriktioner, som började gälla i måndags, innebär att sällskap inte får äta tillsammans om restaurangen inte har egen ingång. På så sätt hoppas man kunna minska trängseln på köpcentrum. Undantag gäller för sällskap med barn eller personer i behov av stöd.

På Söder i Helsingborg har vissa matställen både egna ingångar och ingång mot köpcentret. De innefattas inte av de nya restriktionerna.

Kritiska besökare

Andra verksamheter har bara ingång mot gallerian, där måste alltså besökare äta ensamma. På ett av ställena har cafébiträdet Liv Lindqvist under veckan fått separera flera personer som har slagit sig ned tillsammans.

– De själva reagerade på att det är ganska löjligt – de bor ju ihop, säger hon.

Flera besökare som SVT Nyheter pratar med på Söder är också kritiska mot de nya restriktionerna.

”Lika bra stänga ner”

Detta är ju en signal till människor att man inte ska handla tillsammans utan att man ska vara en och en på köpcenter?

– Man kan ju inte dra det för långt, då kan man lika bra stänga ned ett helt köpcentrum. Just nu är det absurt, säger besökaren Hannah Aviram.

Hör mer av både cafébiträden och besökare på Söder i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer