Håkan Kerrén, verksamhetsansvarig på akuten i Helsingborg välkomnar lasarettets 10 nya vårdplatser i Höganäs. Foto: SVT

Nya vårdplatser i Höganäs ska avlasta akuten i Helsingborg

Publicerad

Trycket på akuten vid Helsingborgs lasarett har ökat kraftigt. Men nu får lasarettet 10 nya vårdplatser i Höganäs.

I början av året gick stiftelsen Sommarsol i Vejbystrand i konkurs. Och därmed försvann runt 20 vårdplatser för Region Skåne – bland annat de tolv som Helsingborgs lasarett använde för att avlasta akuten.

Men nu är en ny lösning på plats. I går undertecknades ett avtal med Väsbyhemmet i Höganäs som ger lasarettet tio nya vårdplatser under sommaren och hösten.

Extremt tryck

Det är ett välkommet tillskott, enligt akutens chef Håkan Kerrén. De tre senaste veckorna har trycket på akuten varit extremt.

– Det började i slutet av december men har blivit värre. Många patienter har kommit in med influensa, kräksjuka och ortopediska skador, säger han.

Det finns ett beslut om ett tak på max tio patienter som ska ligga kvar på akuten. Men nu har korridorerna fyllts med i snitt 20 patienter per dygn.

Det trots att lasarettets avdelningar med gemensamma krafter lyckats få ihop 16 nya vårdplatser.

– Vi har totalt 40 stängda vårdplatser i sjukhuset och vårt mål är att samtliga så småningom ska öppnas igen, säger Håkan Kerrén.

Bättre arbetsmiljö

Men för det krävs personal. Idag råder det brist på sjuksköterskor inom flera områden. Håkan Kerrén tror att lösningen på det problemet framför allt är en bättre arbetsmiljö.

– Vi behöver göra oss till en attraktiv arbetsplats. Nu ser vi över belastningen och försöker hitta nya arbetssätt.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, godkände nyligen lasarettets plan för bättre och säkrare vård och drog därmed tillbaka sitt hot om vite på en miljon kronor. Bland annat pekade IVO på problem med patientsäkerhet.

Hur står det till med det idag?

– Vi har betydligt bättre kontroll nu eftersom vi fördelat patientansvaret på ett tydligare sätt. Men IVO fortsätter hålla ögonen på oss och vårt utvecklingsarbete, säger Håkan Kerrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.