Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sead Busuladzic är partiets kommande kommunfullmäktigeledamot. Foto: Otto Johansson/SVT

Partiet Nyans tar plats i Landskronas fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Nu är rösterna färdigräknade för Landskronas del och Partiet Nyans får sitt första mandat någonsin i en folkvald församling.

I förra veckans preliminära valresultat framgick det att det fanns flera partier som delade på tre procent av rösterna. Men hur många röster och vilka partier var då oklart.

På onsdagen blev valresultatet klart i Landskrona och Partiet Nyans får 2,49 procent av rösterna vilket innebär att det kommer in i fullmäktige.

Partiets förstanamn på listan är Sead Busuladzic.

– Det känns jättespännande att få möjlighet att kunna påverka och se hur det politiska arbetet går till i kommunfullmäktige, säger han.

Vill driva integrationsfrågor

Partiet har under valrörelsen kännetecknats av att fokusera på minoriteter – framförallt muslimer. Det är i Landskronas mest invandringstäta stadsdelar Norrestad och Dammhagen som partiet fått flest röster.

Ni har till stor del gått till val på är saker som bestäms på riksplanet. Är det inte risk att era kommunväljare blir besvikna?

– Vi kommer till viss del följa rikspolitiken men vi kommer också lägga ut ett lokalt program där vi tar upp saker som är viktigt för just Landskrona. Jag hoppas att vi kan vara en positiv kraft så att vi inte sviker våra väljare.

Vilka frågor kommer du driva?

– Med ett mandat får man inte mycket inflytande men vi vill bedriva frågor om integration och segregation med fler mötesplatser där fördomar kan brytas. Många lever i sina bubblor och träffar inte varandra.

Socialdemokraterna tappar väljare till Nyans

Ett parti som förlorat väljare till Nyans är Socialdemokraterna. Partiets oppositionsråd Fatmir Azemi ser främst två anledningar till väljartappet.

– De planerade koranbränningarna och frågan om LVU där Nyans påstod att socialtjänsten tog muslimska barn, säger han.

Samtidigt pekar han på den höga arbetslösheten, låga löner och en känsla av utanförskap som andra anledningar.

Vilket är det nya Partiet Nyans? – Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nya partiet Nyans har dykt upp som en joker i årets valbevakning. Vad är det för parti och vilka frågor driver de? Se videon ovan. Foto: Partiet Nyans/Storyblocks/ Bilden är ett montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.