Foto: TT

Nytt beslut – alla gravida i Skåne blir erbjudna KUB-tester

Uppdaterad
Publicerad

Så snart det är möjligt kommer alla gravida kvinnor i Skåne, oavsett ålder, att bli erbjudna så kallade KUB-tester. Testerna kan visa sannolikheten för att fostret har en kromosomavvikelse, som exempelvis Downs syndrom. Hittills har bara kvinnor över 33 år blivit erbjudna att göra testerna.

Beslutet om att slopa åldersgränserna för KUB-tester togs av en enig Hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Det var inte jättemycket diskussion nu, men det har varit en del diskussioner de senaste dagarna. Vi är medvetna om den etiska diskussionen. Men vi har ju haft möjligheten för lite äldre kvinnor och där har vi ju inte sett utvecklingen som i Danmark, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

”Ökar jämlikheten”

I Danmark finns det redan en utbredd fosterdiagnostik och där har aborter av foster med Downs syndrom ökat.

– Det är klart att man får titta noga på utvecklingen. Det är viktigt att vi inte gör testerna slentrianmässigt och att vi ger korrekt information till de gravida kvinnorna.

Det är tio gånger så hög risk för en 40-årig kvinna att få ett barn med kromosomavvikelse som för en 30-årig kvinna. I många landsting erbjuds alla kvinnor som vill fosterdiagnostik men i Skåne har hittills bara de som är 33 år eller äldre fått möjligheten.

– Vi tänker att det är viktigt att vi har en tillgänglig och jämlik förlossningsvård. Vi tror att det här ökar jämlikheten i förlossningsvården, säger Anna-Lena Hogerud (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.