Foto: TT

Nytt fotoregister ska stoppa personer med arenaförbud

Uppdaterad
Publicerad

Trots tillträdesförbud kan supportrar ibland ta sig in på idrottsarenor eftersom polisen har svårt att identifiera dem på plats. Men nu ska ett nytt register stoppa både ordningsstörningar och personer.

– Det nya registret innehåller foton vilket gör att poliser kan spana på personer som de vet eller misstänker har tillträdesförbud under matcher. Även när vi tvingas gripa en person kan man enkelt söka i det så kallade tillträdesförbudsregistret, säger Mikael Berkesand, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld i ett pressmeddelande

Har foton och klubbuppgift

Tillträdesförbudregistret (TFR) innehåller foton och klubbtillhörighet för personer och kommer att göra det lättare för polisen att förhindra brott och ordningstörningar vid idrottsarrangemang. Det nya registret ser också till att personer vars tillträdesförbud gått ut kan komma tillbaka till matcherna.

Personer som dömts för brott mot ordningslagen eller andra brott har i flera år kunnat få tillträdesförbud till idrottsarenor i Sverige. Men polisen har haft svårt att se till att besluten från till exempel Svenska fotbollsförbundet följs eftersom ett register över tillträdesförbud saknats. Det har gjort att poliser i tjänst inte har kunnat identifiera och stoppa personerna på väg in på arenan.

Ny lag bakom registret

Lagen som nu ger polisen rätt att föra register över tillträdesförbud antogs av riksdagen 2015. Men först nu är det färdigt och kan användas av polisen i samband med matcher.

– Polisen kan få en aktuell lista på personer redan inför en match, säger Mikael Berkesand.

Klubbar och arrangörer kommer också att få tillgång till utdrag ur TFR för att kunna hjälpa till att stoppa personer med tillträdesförbud redan vid entrén till arenan. Det nya registret omfattar både längre tillträdesförbud och tillfälliga tillträdesförbud på fyra veckor, som polisen kan utfärda på plats efter kontakt med en åklagare som sedan tar beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.